Ter herinnering aan Tuur Ribbens


Begin november 2020 kregen we het droevige nieuws dat onze oud pastoor Tuur Ribbens op 89 jarige leeftijd overleden is. Met deze pagina willen we hem gedenken en herinneringen ophalen.

6 september 1931

Tuur ziet het levenslicht in Wuustwezel. Ondanks iedereen hem later als "Tuur" aanspreekt, is dit niet zijn officiële eerste voornaam. Die is evenmin Arthur, maar wel Antoon. Weinigen wisten dit. Hij handtekende steevast met "A Ribbens" en de meesten dachten dat die a dus van Arthur kwam.

23 september 1956: Tuur wordt priester gewijd

Samen met een 50 tal andere kandidaat priesters werd Tuur door Kardinaal Van Roey tot priester gewijd in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal.

De Drievuldigheidskerk was niet zijn eerste werkplek

Na zijn wijding was Tuur actief als onderpastoor in Sint-Jacobus de Meerdere (Borsbeek dorp), in Sint-Amandus (Geel) en in de Heilige Familie (Edegem Elsdonk).
In 1976 werd hij ingehaald als nieuwe pastoor voor onze Drievuldigheidskerk. Hij zal 20 jaar lang onze herder zijn. In die periode wordt hij ook nog deken van het toenmalige dekenaat Borgerhout. Tussendoor was hij nog op meerdere plaatsen actief als vrijwilliger. Dat ging van een taak als tuinman in de tuin van de Fanciscusschool tot bij De Loodsen.

1996: Afscheid van de Drievuldigheidsparochie

Tuur had ons van in het begin van zijn herderschap in de Drievuldigheid gezegd dat hij - zoals toen nog voor ieder ander beroep - op de leeftijd van 65 jaar met pensioen zou gaan. Hij verhuist bij deze gelegenheid naar Merksem, waar hij tot zijn overlijden nog meewerkte als "priester op rust" in de parochie Sint-Jozef, waar hij als vrijwilliger ook nog actief was in de plaatselijke welzijnschakel werking.

2006: 50 jaar priester

Begin 2006 lezen we in de publicaties van het bisdom dat Tuur dit jaar 50 jaar gewijd is. Dat willen we niet ongemerkt laten voorbijgaan, dus nodigen we hem uit dit ook te komen vieren met zijn vroegere parochianen, en samen nog mooie herinneringen op te halen.

November 2020: We vernemen het overlijden van onze voormalige parochieherder

Met enkele foto's uit het archief willen we terugblikken op zijn rijk gevulde leven.

 

Uit de oude doos 


Afscheid in de Drievuldigheidsgemeenschap 


50 jaar priester 


Tuur na de Drievuldigheidsparochie: 
2014: als voorganger in WZC Melgeshof, Merksem 

2016: tijdens "Meet and greet" van vzw Father Quadras India, waar hij peetouder was 


Recente beelden, overlijdensbericht en gedachtenisprentje: 

 

Lees hier de homilie van de uitvaartviering van 19 november '20: 


u mag uw eigen herinneringen aan Tuur Ribbens mailen naar onze webmaster; we zullen dan een selectie daarvan toevoegen op deze pagina.

 

Herinneringen aan Tuur: